Sisustus on paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa

Sisustus

Sisustusta ajatellaan usein pelkästään visuaalisesta näkökulmasta käsin. Kuitenkin sisustus on niin kovin paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Hyvä sisustus voi auttaa tekemään kodista monin tavoin erityisen toimivan.

Hyvä sisustus luo kotiin rauhallisen ilmapiirin
Kun sisustus ja erityisesti värit on valittu oikein, saadaan kotiin rauhallinen ilmapiiri, joka vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin. Esimerkiksi vihreän on todettu toimivan rauhoittavalla tavalla eikä olekaan suinkaan sattumaa, että esimerkiksi leikkaussaleissa käytetään runsaasti vihreää väriä tuomassa tiloihin rauhallista ilmapiiriä. Sama idea toimii myös kotona, minkä vuoksi onkin hyvä tietää erilaisten värien vaikutus ihmisen mieleen.

Hyvä valaistus tekee työskentelystä entistäkin optimaalisempaa
Oikein valittu ja hyvä valaistus tekee työskentelystä entistä optimaalisempaa. Huono valaistus voi vaikuttaa näköön ja tehdä työskentelystä haasteellista. Oikeanlainen valaistus tuo tiloihin halutunlaista tunnelmaa. Kaukana on ne ajat, jolloin töitä tehtiin kynttilänvalossa silmät sirrillään. Turhaan ei myöskään puhuta valohoidosta, sillä tietynlaisen valon on todettu vaikuttavan positiivisella tavalla ihmisen psyykeen.

Jos Suomen pitkä ja pimeä syksy ja talvi tuntuvat saavan mielen maahan, kannattaa ainakin kokeilla kirkasvalolamppua. Sen hankkiminen on halpa hinta oman mielen virkistymisestä. Saatat nyt pohtia, mitä eroa on kirkasvalolampulla sekä tavallisella hieman tavallista kirkkaammalla lampulla. 2 500 luksia on se raja, joka määrittelee, onko kyseessä kirkasvalolamppu vai ei. Jos lampun tuottama valomäärä on alle tämän määrän, ei lamppua saa kutsua kirkasvalolampuksi, vaan kyseessä on aivan tavallinen lamppu siitäkin huolimatta, että se kykenii tuottamaan tavallista voimakkaampaa sekä tavallista kirkkaampaa valoa.

Hyvin suunniteltu sisustus tekee kodistasi toimivan kokonaisuuden
Kun sisustus on suunniteltu optimaalisella tavalla, tulee kodistasi toimiva kokonaisuus. Erityisesti keittiössä on tärkeää, että sisustus on suunniteltu toimivaksi sekä helposti huollettavaksi. On tärkeää, että esimerkiksi työtasot ovat oikean korkuisia ja että ne on helppo pitää puhtaina. Vesipisteiden tulee olla helposti saavutettavissa ja työskentelyn tulee olla keittiössä sujuvaa.

Myös kodin muissa huoneissa hyvä suunnittelu auttaa tekemään huoneista toimivia kokonaisuuksia. Esimerkiksi erilaiset säilytysratkaisut kannattaa miettiä huolella. Lastenhuoneissa hyvät lelusäilytysratkaisut auttavat pitämään huoneen siistinä ja hyvät vaatesäilytysratkaisut helpottavat kodinhoitoa.

Mistä löydän hyviä sisustusvinkkejä?
Toisinaan saattaa olla hyvä turvautua sisustusratkaisuissa ammattilaiseen. Ammattisisustaja osaa katsoa sisustettavia tiloja aivan eri silmin kuin amatööri. Toisaalta ammattilaisen palkkaaminen apuun maksaa, minkä vuoksi moni yrittääkin sisustaa mahdollisimman pitkälti itse.

Hyviä ideoita löytyy runsain mitoin myös netistä. Esimerkiksi Pinterest on oivallinen sivusto halutessasi löytää uusia sisustusideoita. Voit helposti luoda Pinterestiin omia kansioita, joihin pinnaat esimerkiksi olohuoneen, makuuhuoneen ja lastenhuoneiden sisustamiseen liittyviä ideoita. Pinterest on oikea TSI-miehen tai -naisen aarreaitta! Netistä löytyvien ideoiden lisäksi kannattaa katsastaa sisustuslehtien sekä -blogien tarjonta. Tietyllä tavalla sisustusaiheiset blogit tuovat sisustamisen ehkä naistenlehtiäkin lähemmäs, koska sisustamiseen intohimoisesti suhtautuvaan bloggaajaan on lukijan helpompi samaistua kuin melko kasvottomalta tuntuvaan toimittajaan. Tämä varmasti selittääkin suurelta osin sisustusaiheisten blogien suurta suosiota. Eräs Suomen suosituimmista sisustusblogeista on Oma Koti Valkoinen, jonka kirjoittaja Miia kertoo rakastavansa valkoista väriä. Blogissa sisustetaan 80 neliön kerrostalokolmiota, joka on blogin historian aikana ehtinyt nähdä jo monta ilmettä.