Miksi toiset villiintyvät sisustamaan taloaan jouluna ja toiset taas eivät?

Uncategorized

Ihmiset voidaan oikeastaan jakaa kahteen eri ryhmään joulun perusteella; niihin, jotka pitävät joulusta ja niihin, jotka eivät pidä joulusta. Vaikka joulua on aina pidetty suomalaisessa kulttuurissa suurena ja tärkeänä juhlana – kenties jopa vuoden tärkeimpänä juhlana – mahtuu joukkoon myös monia ihmisiä, jotka eivät voi sietää joulua ollenkaan. Mikä sitten saa toiset villiintymään joulukoristeiden kanssa ja miksi toiset välttävät joulukuusen tuontia sisälle viimeiseen asti?

Joulun rakastajat ja joulun “grinchit”

Innokkaammat joulun rakastajat ripustavat jouluvalonsa jo lokakuussa. Oikeastaan joulun odotus alkaa monilla jo tässä synkässä ja pimeässä kuussa. Monille se on keino jaksaa pimeän ajan yli, sillä joulu on valon juhlaa ja joulua vietetäänkin useiden kauniiden jouluvalojen ja kynttilöiden keskellä.

Toisaalta myös kulutuskulttuuri on alkanut patistaa ihmisiä valmistautumaan jouluun yhä aikaisemmin. Kun joulun herkut, suklaat ja kalenterit saapuvat kauppoihin jo hyvissä ajoin, kaikkien aikojen rakastetuimmat joululaulutkin kajahtavat liikkeiden, markettien ja ostoskeskusten kaiuttimista jo usein marraskuussa. Tahti käy sitä kiivaammaaksi, mitä lähemmäksi joulua saavutaan.

On sanomattakin selvää, että suomalaiset ovat joulukansaa. Joukkoon mahtuu kuitenkin myös niitä, jotka ovat pienestä pitäen inhonneet joulua tai ovat aikuisiällä alkaneet syystä tai toisesta karttaa joulua. Koska joulu on yhteinen perhejuhla, monet yksinäiset ihmiset eivät saa siitä iloa irti. Samalla monissa perheissä joulu on voinut jättää lapselle pysyvän tahran traumaattisia kokemuksia, jolloin joulun taiasta on mahdotonta nauttia myös aikuisiällä. Toiset taas ovat kyllästyneet joulun markkinointiin ja kulutuskulttuurin kiihtymiseen, ja heistä tuntuu, että joulua ei enää arvosteta juhlana ja mahdollisuutena viettää aikaa yhdessä perheen ja läheisten kanssa.

Syynsä joulun inhoon on jokaisella. On kuitenkin totta, että joulu on merkittävä tapa monelle suomalaiselle nostattaa pimeän ajan kaamosmieltä, sillä joulun odotus on jopa todellinen motivaatio, joka saa monet nousemaan aamulla ylös sängystä.

Joulukoristeet tuovat monelle joulun

Joulu on rakennettu yhdessäolosta, joulukoristeista, rauhasta – ja tietysti lahjoista. Vaikka erityisesti lapsen joulu koostuu joululahjoista, samalla lahja on osoitus välittämisestä ja siitä, että toista muistetaan tänä rauhan ja rakkauden aikana. Parhaat joululahjat ovat lahjoja, joissa on ajatusta. Sen ei tarvitse olla liian kallis tai liian suuri, sillä ajatus lahjan takana on kaikkein tärkein.

Vaikka monet stressaavat lahjojen ostoa, on ne onneksi tänä päivänä helppo tilata suoraan netistä nopealla kotiinkuljetuksella. Myös korona-aikana joululahjojen tilaaminen netistä on omalta osaltaan auttanut välttämään turhia ihmiskontakteja ja pysymään kotona. Kun joulun tärkeimmät lahjat on tilattu helposti verkosta, jää tällöin aikaa joulun odotuksesta nauttimiseen sekä tietysti kodin koristeluun.

Monen joulu ei olisi mitään ilman joulukoristeita. Monella koristelu onkin lähtenyt noudattamaan Amerikan mantereen tapaa koristella talo täyteen jouluvaloja ja joulukoristeita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa pidetään joulun alla paljon naapurustojen välisiä kilpailuja, joissa parhaiten koristellut kotitaloudet palkitaan.

Suomessa kodin koristelu jouluisilla sisustuselementeillä on pysynyt vielä suhteellisen hillittynä, mutta joka vuosi monen kotiin ilmestyy yhä enemmän erilaisia joulukoristeita. Syynä tähän voi olla yksinkertaisesti se, että monet ihmiset tuntevat joulukoristeiden kasvattavan joulun tunnelmaa. Toisille se on taas tärkeä riitti perheessä, esimerkiksi joulukuusen koristelu yhdessä lasten kanssa tuo koko perheen yhteen.