Tiedostava sisustaja seuraa designtrendien lisäksi myös kulutustottumuksiaan. Kierrätys säästää sekä rahaa että luontoa, joten tarkka taloudenpito ja kodin ilmeen päivitys voivat toteutua käyttämällä sisustusmateriaaleja uudelleen tai vaikkapa ostamalla huonekalut käytettyinä. Monet antiikkihuonekalut on tehty vahvasta, arvokkaasta puusta käsityönä ja niissä on iän tuomaa arvokkuutta ja persoonallisuutta. Vintagehuonekaluilla voi sisustaa, vaikka muu kalustus olisikin modernimpaa tuotantoa. Usein kerroksellisuus, myös aikakausittain eri tyylien sekoittaminen, tuo omaleimaisuutta kodin ilmeeseen. Kierrätysmateriaaleja voi metsästää kierrätyskeskuksista, ja vanhoja huonekaluja saa usein edullisesti kirpputoreilta, vanhojen tavaroiden myymälöistä, nettikirpputoteilta. Joskus myös sukulaisilta tai ystäviltä voi jäädä muutossa kauniita tavaroita.
Sisustusunelmat eivät ole vain varakkaiden hupia, vaikka sisustukseen voi upota suuriakin summia rahaa. Usein kuitenkin tyylikkään lopputuloksen voi saavuttaa pienemmälläkin budjetilla. Se vaatii vain vähän viitseliäisyyttä, suunnittelua ja rohkeutta luottaa omaan visuaaliseen näkemykseensä. Esimerkiksi maalaamalla voi saada aikaan suuriakin muutoksia edullisesti. Maalilla voi uudistaa huonekalujen lisäksi vaikkapa lattian tai maalata raikkaamman ilmeen seiniin ja kattoon. Maalaamalla saa siis vanhastakin kuin uutta kadottamatta kierrättämisen ideaa. Joskus iskee äkillinen tarve uudistaa kodin ilmettä, mutta budjetti ei anna myöten. Rahoitusta kodin kohennukseen ja kirppariaarteiden hankintaan saa esimerkiksi osoitteesta https://www.freedomrahoitus.fi/, jolloin luovuuden voi päästää jälleen valloilleen.
Puu on klassinen ja aikaa kestävä materiaali, joka usein vain paranee vanhetessaan. Mikä olisikaan upeampi sisustusesine, kuin upeasti patinoitunut, antiikkinen kaappi tai lipasto, jonka maalipinta on kauniisti kulunut. Puupinnat on helppo uudistaa hiomalla ja maalaamalla, mutta usein vanhan huonekalun maalaus ei edes ole tarpeellista, vaan sen voi ottaa käyttöön sellaisenaan. Vanhan esineen historia saakin näkyä, ja uudistukset kannattaa tehdä harkiten ja vanhaa kunnioittaen, jotta esineen sielu ja arvo säilyvät.
Toisen romu on toisen aarre
Joskus käy niin, että kodin sisustusta täytyy uusia rankalla kädellä. Näin voi käydä, kun kaksi ihmistä muuttaa uuteen yhteiseen kotiin, osoite vaihtuu isommasta pienempään asuntoon, tai toisin päin. Ennen muuttoa kannattaa tehdä inventaario ja suunnitella uuden asunnon sisustus mahdollisimman valmiiksi, jotta voi luopua itselleen turhista tavaroista ja kalusteista ennen muuttopäivää. Tavarat voi myydä tai lahjoittaa eteenpäin niitä tarvitseville vaikka Facebookin kierrätysryhmän kautta. Siinä säästyy muuttomiesten hermot, luonto kiittää ja joku toinen voi antaa tavaroillesi uuden kodin.
Tyypillisesti kodin huonekalut hankitaan vuosien varrella, ja siinä sivussa oma maku ja sisutustrendit muuttuvat joskus radikaalistikin. Kuitenkaan useimmiten ei tarvitse uusia koko kodin sisustusta kerralla, vaan riittää, kun päivittää muutaman kalusteen, uusii tekstiilejä tai miettii vaikkapa kalusteiden paikat uusiksi. Vanha sohva saa kokonaan uuden ilmeen, kun se päällistetään uudelleen, ja ehkä auringon kellastamat verhot voi uusiokäyttää matonkuteiksi.
Kotia voi päivittää luontoa säästäen käyttämällä uudelleen hyvälaatuisia materiaaleja ja kunnostamalla vanhaa. Monesti kierrätysmateriaali pelastaa sisustajan omantunnontuskilta. Vaikka sisustaja joskus pääsisikin helpommalla vain marssimalla huonekalukauppaan, useimmiten lopputulos on onnistuneempi, kun käyttää sisutuselementteinä myös ajan patinoimia tavaroita eikä ainoastaan uusia, lastulevystä kyhättyjä kalusteita. Kaiken ei tarvitse olla vanhaa, eikä kodin tarvitse näyttää museolta, mutta kekseliäs kodin uudistaja voi säästää huomattavia summia ja luoda itselleen viihtyisän, omannäköisensä kodin valitsemalla rohkeasti omaan tyyliin sopivia esineitä. Hyviä sisustuslöytöjä voi tehdä kirpputorien lisäksi myös huutokaupoista. Toki matkaillessakin kannattaa aina pitää silmät auki uusien löytöjen toivossa.