Asunnon sisustus on tärkeä mielikuvan luoja

Uncategorized

Asunnon ostaminen on suuri päätös. Suomalaisista iso osa asuu omistusasunnoissa ja suomalaiset ovat aina pyrkineet oman pirttinsä tai torppansa omistajaksi. Vuokra-asumista on aina pidetty väliaikaisena, vaikka väestön joukosta löytyy myös ryhmiä, jotka saattavat asua vuokralla koko elämänsä ajan. Usein tämä johtuu kuitenkin taloudellisista syistä, eikä niinkään ideologisista lähtökohdista. Asunnon ostaminen tai myyminen on keskiverto suomalaiselle elämän suurimpia päätöksiä. Tämä johtuu asuntojen kalleudesta ja investoinnin pitkäaikaisuudesta. Asunnon ostaminen on aina investointi, mutta myös välttämättömyys, sillä jokaisella ihmisellä täytyy olla koti, jossa asua.

Asuntomarkkinat ovat muuttuneet erittäin volatiileiksi

Asuntomarkkinoilla on viime vuosien aikojen kuohunut ja näkynyt huolestuttavia merkkejä. Asuntomarkkinat olivat kasvussa lähes tulkoon koko 2010-vuosikymmenen, kunnes 2019 alkoivat asuntomarkkinat osoittaa hiipumisen merkkejä. Samalla asuntomarkkinoiden suurin murheenkryyni on ollut eriytyminen. Kun pääkaupunkiseudulla asuntojen omistajat ovat pystyneet olemaan kohtalaisen tyytyväisinä oman asuntonsa hintakehityksestä, on muualla maassa tilanne täysin eri.

Poliittinen paine maaseudun tyhjentämiseen on ollut niin suuri, että käytännössä valtaosa asunnoista uhkaa jäädä arvottomiksi. Tämä saattaa herättää myös ei-toivottua yhteiskunnallista liikehdintää ja johtaa laajamittaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin, mikäli ihmisten elämäntyö, joka on miltei koko maassa investoitu asuntoihin valuu kuiviin.

Asunnon menekkiin voi vaikuttaa itse

Erityisesti maaseudulla ja taajaamien ulkopuolella asuntojen myyntiajat ovat venyneet erittäin pitkiksi. Ihmiset voivat kuitenkin vaikuttaa myyntiaikoihin itse ja nopeuttaa oman asuntonsa myyntiä. Nykyään yksi helpoimmista tavoista on yrittää myydä omaa asuntoa erilaisten uusien nettisivustojen kuten https://blok.ai/ kautta, jotka ovat huomattavasti innovatiivisimpia kaupankäynti-alustoja kuin perinteinen nettialusta, jossa myyjä joutuu itse tekemään kaiken myyntityön.

Monet uusista asunnonmyynnin nettipalveluista eivät kuitenkaan takaa parempaa asunnon menekkiä, ellei omistaja panosta itse myymiseen. Kenties yksi paras tapa vaikuttaa, jos haluaa asuntonsa nopeasti kaupaksi, on panostaa sisustamiseen. Asunnon profiili kasvaa välittömästi potentiaalisten ostajien silmissä, kun asunto näyttää modernilta ja viihtyisältä. Kukaan ei halua asua asunnossa, joka ei näytä houkuttelevalta ja siistiltä.

Oivallisia sisustuskikkoja

Ennen myyntiä, asunnossa kannattaa ehdottomasti teettää pintaremontti. Maalauttamalla kaikki sellaiset pinnat, jotka eivät näytä uusilt, lisäät välittömästi asunnon fiilistä.

Liian persoonallista sisustamista kannattaa välttää, sillä usein pelkistetty ja hillitty sisustus on valttia asuntomarkkinoilla, ja näin saat asuntosi näyttämään puoleensavetävältä erilaisille ihmisille. Sisustuksen värimaailma kannattaa miettiä tarkkaan. Moni suomalainen luottaa valkoiseen ja suorastaan pelkää erilaisia värillisiä pintoja. Ne voivat kuitenkin tuoda asuntoon enemmän eloa ja hehkua. Haju on myös tärkeä sisustuselementti, eikä haiseva asunto houkuttele ketään ostajaa ostamaan.

Asuntoon voi asentaa halvalla ilmanraikastajia ja kosteuttajia, minkä lisäksi asunto kannattaa aina suihkuttaa raikastimella ennen näyttöä. Asunnon puhtautta voi korostaa myös esimerkiksi vaihtamalla päiväpeitteen tai kylpyhuoneen pyyhkeet uusiin. Tärkeintä on kuitenkin pitää perussiisteys yllä ja siivota silmistä kaikki turha tavara. Peileillä saa aikaan myös mukavaa syvyyttä, minkä lisäksi tunnelmallisuutta voi lisätä asuntoon helposti asennettavilla valopaneeleilla. Viihtyisyyttä kannattaa lisätä myös erilaisilla viherkasveilla, joita saa halvalla monesta marketista.

Myös ikkunoihin kannataa kiinnittää huomiota, ja ne kannattaakin pestä mahdollisimman hyvin. Mikäli kotiin kuuluu oma piha, kannattaa kaikki pihatyöt tehdä huolellisesti, jotta myös pihapiiri näyttää siistiltä.