Miten sisustuksessa kannattaa yhdistellä värejä?

Sisustus

Värit ovat tärkeä osa sisustusta ja niiden yhdisteleminen taidokkaalla tavalla tuo sisustukseen aivan omanlaistaan näyttävyyttä. Toisaalta vääränlaiset väriyhdistelmät voivat luoda huoneeseen tunkkaisen tunnelman. Ei olekaan aivan sama, miten värejä yhdistellään, joten kokosimme tähän artikkeliin muutaman vinkin.

Miten lämpimiä värejä ja kylmiä värejä kannattaa käyttää sisustuksessa?
Lämpimiä värejä voidaan käyttää sisustuksessa monin tavoin, kunhan vain muistetaan muutama nyrkkisääntö. Valkoista sekä harmaata voi käyttää hyvänä värien kehyksenä ja tähän kehykseen onkin helppo vaihtaa tehostevärejä vaikkapa vuodenaikojen tai trendien vaihtumisen myötä. Tunnetusti punaista, sinistä ja keltaista pidetään pääväreinä, joita on mahotonta sekoittaa muita värejä käyttämällä. Yleisesti ottaen vain kahta pääväriä kannattaa yhdistellä keskenään, muutoin tilasta voi tulla levoton ja voidaan olla tilanteessa, jossa sisustusta voidaan jo kuvailla sirkus-teemaiseksi.

Väliväreiksi kutsutaan vihreää, violettia sekä oranssia, koska näitä värejä on mahdollista sekoittaa päävärejä käyttäen. On hyvä suosia väriympyrässä toistensa viereen sijoittuvia värejä. Yleensä nämä värit sointuvat kauniisti toisiinsa.

Vastaväreiksi kutsutaan niitä värejä, jotka sijoittuvat väriympyrässä toistensa vastakkaisille puolille. Punainen ja vihreä ovat esimerkkejä vastaväreistä. Monet ovat sitä mieltä, ettei sisustuksessa tulisi yhdistää toisiinsa lainkaan vastavärejä. Moni taas on sitä mieltä, ettei sisustajan pitäisi tuijottaa liikaa pelkästään sitä, ovatko värit vastavärejä, vaan sitä, kuinka läheisiä ne ovat toisilleen eli ovatko ne lämpimiä vai kylmiä värejä. Yleisesti sanotaan, että kannattaa yhdistää joko ainoastaan lämpimiä värejä tai ainoastaan kylmiä värejä keskenään. Muutoin tuloksena saattaa olla tunkkainen ja sekava lopputulos.

Maaliliikkeiden sävykortit kannattaa hyödyntää
Hyviä vinkkejä erilaisten värisävyjen yhdistelystä saat maaliliikkeiden sävykorteista. Kortit kannattaakin käyttää hyödyksi. Muutoinkin maaliliikkeiden asiantuntemusta kannattaa hyödyntää; kysele siis rohkeasti maaliliikkeestä vinkkejä ja nappaa parhaat vinkit talteen. Jos tunnet itsesi erityisen epävarmaksi sisustuksen ja värien valinnan suhteen, voi olla hyvä kääntyä ammattimaisen sisustussuunnittelijan puoleen. Värivalintojen vaihtaminen kokonaan uudelleen voi tulla kalliiksi, ellei lopputulos miellytä, minkä vuoksi olisikin hyvä olla varma päätöksistään ennen kuin tarttuu maalipensseliin tai kutsuu kotiinsa maalarin.

Väreillä on sisustuksessa niin suuri merkitys, että niiden valintaan kannattaa ehdottomasti käyttää runsaasti aikaa. Ideoita erilaisten värien yhdistelystä löytyy myös esimerkiksi sisustusaiheisista naistenlehdistä ja blogeista. Etsit blogeja tai sisustuslehtien kuvia, joissa on yhdistelty toivomiasi värejä ja näet miten nämä värit toimivat käytännössä. Saat roppakaupalla uusia ideoita myös omaan sisustukseesi sekä värien käyttöön. Aina kannattaa kuitenkin muistaa, että tärkeintä on, että lopputulos miellyttää sinua sekä perhettäsi, elleivät viimeisimmät sisustustrendit tunnu miellyttäviltä, voit rauhassa jättää ne käyttämättä, kunhan värivalintasi miellyttävät juuri sinua.