Sävyjen merkitys sisustuksessa

Sisustus
Sipuli tarjoaa luonnonläheistä värimaailmaa

Valolla ja sen taitavalla suuntauksella on huomattava merkitys pintoihin. Murretut, maanläheiset sävyt ovat nyt suosittuja sisustuksessa ja esimerkiksi pitkään suosittuna olleesta pinkistä esiin tulevat nyt murretut roosan sävyt. Vihreää väriä rakastava käyttää limen sijasta havunvihreää ja pellavansävyjä – murrettuja oliivinvihreitä sävyjä on kätevää käyttää vaikkapa vuodevaatteissa. Taitava sisustuksen harrastaja tai arvostettu alan ammattilainen yhdistelee nyt taitavasti valoa, värejä ja materiaaleja. Uutena sisustusvärinä esiin on tullut upea ruukunpunainen, joka on kaikkien asiantuntijoiden mielestä nyt todella kokeilemisen arvoinen. Trendivärit voi ottaa mukaan sisustukseen joko isoina pintoina tai pieninä ripauksina. Ruukunpunaisina voivat esiintyä pieninä yksityiskohtina niin upeat kukkamaljakot, taulujen kehykset kuin kynttilänjalatkin tai isompina esimerkiksi huonekalut ja näyttävät matot. Tiilet, seinät ja lattialaatat voivat olla kauttaaltaan ruukunpunaisia, jolloin ne otetaan käyttöön pitkäaikaisina elementteinä. Suosittuna sävynä maaleissa tällä hetkellä pidetään ruukunpunaisen lisäksi myös petroolin sinistä. Väreistä ruskea ja beige ovat myös näkyvästi esillä. Ammattilaiset muistuttavat myös, että väreistä valkoinen ja musta tulevat aina olemaan tärkeässä osassa ja muut värit antavat niille tärkeät kehykset.

Viherkasveilla on sisustuksessa tärkeä merkitys

Värit jaetaan lämpimiin, viileisiin, kirkkaisiin ja murrettuihin sävyihin. Murrettuja sävyjä saadaan aikaan taittamalla kirkkaita värejä harmaalla ja siksi niitä kutsutaan maanläheisiksi väreiksi. Murrettujen värien avulla saadaan sisustukseen luonnollisen kaltaista pehmeyttä ja lempeää kotoisuutta. Murrettuihin värisävyihin saatetaan sisustuksessa joskus lisätä kirkkaankeltaista, joka saa huoneessa aikaan lämpöisen ja aurinkoisen tunnelman. Raikas sinapinkeltainen tehostevärinä saa aikaan monessa tekstiilissä ja huoneiden sisustuksessa miellyttävän tunnelman. Murretuista väreistä esimerkiksi vihreää käytetään tulevana keväänä 2018 niin pienien yksityiskohtien kuin laajojen pintojenkin värinä. Keittiökalusteet tulevat esiin murretun vihreinä, jotka luovat rauhallista kodikkuutta keittiötilaan. Beigeä kutsutaan uudeksi harmaaksi, sillä harmaata on käytetty pitkään sisustuksen ykkösvärinä, mutta nyt lämpimät ruskean, beigen ja greigen sävyt ovat taas tulossa kovalla vauhdilla esiin. Esimerkiksi oikein valittu beigen sävy seinillä luo huoneeseen lämpöisen ja pehmeän tunnelman. Murretut sävyt sisustuksessa pehmentävät kokonaisuutta, ja tehosteväreillä rikastettuna huone saa uutta, kaivattua ilmettä. Poltettu oranssi, tummanpunainen ja puuterinen roosa yhdessä käytettynä muodostavat onnistuneen kokonaisuuden. Pehmeät roosan sävyt toimivat tehostevärinä useimmissa materiaaleissa ja tekstiileissä, mutta toimivat loistavasti myös suuremmilla pinnoilla, kuten seinillä tai huonekaluissa.

Murrettuja värejä ja pyöreitä muotoja

Aitojen materiaalien käyttö ja niiden arvostus sisustuksessa on todella tärkeässä roolissa. Ihmisten kasvava huoli liiallisesta muovin käytöstä ja huonosta vesistöjen tilasta saa ihmiset harkitsemaan aitojen materiaalien käyttöä epäaitojen sijasta. Aitoja luonnonmateriaaleja, kuten puuta, kiveä ja pellavaa käytetään yhä enenevissä määrin. Kierrätys ja vanhojen esineiden ja materiaalien uusiokäyttö on valtavan suosittua. Materiaalien, esineiden ja huonekalujen pinnoilla “aika” eli rosoisuus saa näkyä. Kaikenlaiset kontrastit ovat suuressa suosiossa, kuten kasviseinä yhdistettynä betonipintaan tai kulunut puupinta yhdistettynä savupeiliin. Suosittuja materiaaleja ovat nyt nostalginen sametti sekä aito luonnonmateriaali pellava. Tiloissa puun käyttö materiaalina on suosittua, joka antaa huoneeseen kaivattua lämpöä. Sohvat ovat osa sisustusta, joten niiden materiaaleina voidaan näkyvästi käyttää vaikkapa puun tai samettiverhoilun yhdistelmää, jotka yhdistettynä luovat huoneeseen trendikkään ja mukavan kokonaisuuden. Pyöreät tai kaarevan simpukkamaiset ja lempeät muodot saavat tulla rohkeasti esiin. Valaistus on onnistuneessa sisustuksessa todella tärkeää, sillä värit pääsevät esiin ainoastaan yhdessä valaistuksen kanssa.